Środa z profilaktyką

Środa z profilaktyką

Profilaktyka cholesterolowa

21.12.2021

Cholesterol to substancja tłuszczowa obecna we wszystkich komórkach i krwi człowieka. Stanowi niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość cholesterolu obecnego w organizmie (75%) produkowana jest w wątrobie, tkankach i narządach. Pozostała część, czyli 25%, dostarczana jest wraz z pożywieniem.

Cholesterol występuje pod dwoma głównymi postaciami:

  • LDL (ang. low density lipoproteins), nazywany „złym” cholesterolem, odpowiedzialny jest za zwężanie światła tętnic i rozwój miażdżycy,
  • HDL (ang. high density lipoproteins), określany jako „dobry” cholesterol, działa ochronnie na tętnice, zmniejszając rozwój miażdżycy.

Prawidłowy wynik lipidogramu we krwi:

  • stężenie cholesterolu całkowitego <5 mmol/l tj. <190 mg/dl;
  • stężenie cholesterolu LDL <3,0 mmol/l tj. <115 mg/dl;
  • stężenie cholesterolu HDL >1,2 mmol/l tj. >45 mg/dl u kobiet i
  • >1,0 mmol/l tj. >40 mg/dl u mężczyzn.

Czynniki ryzyka problemów z cholesterolem:

  • Wiek – wysoki poziom cholesterolu bardzo często diagnozowany
  • jest u osób w wieku od 40 do 59 lat.
  • Czynniki genetyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
  • Nadmierna masa ciała.
  • Niewłaściwa dieta i nawyki żywieniowe, spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych i cukru.
  • Brak aktywności fizycznej.
  • Palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.

W profilaktyce kluczowe jest więc unikanie używek, regularna aktywność fizyczna oraz zdrowa dieta.

Program diety

8 tygodni do zdrowia

FILM Profilaktyka cholesterolowa

AUDYCJA

Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej