Cholesterol to substancja tłuszczowa obecna we wszystkich komórkach i krwi człowieka. Stanowi niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość cholesterolu obecnego w organizmie (75%) produkowana jest w wątrobie, tkankach i narządach. Pozostała część, czyli 25%, dostarczana jest wraz z pożywieniem.
Cholesterol występuje pod dwoma głównymi postaciami:
LDL (ang. low density lipoproteins), nazywany „złym” cholesterolem, odpowiedzialny jest za zwężanie światła tętnic i rozwój miażdżycy,
HDL (ang. high density lipoproteins), określany jako „dobry” cholesterol, działa ochronnie na tętnice, zmniejszając rozwój miażdżycy.
Prawidłowy wynik lipidogramu we krwi:
stężenie cholesterolu całkowitego <5 mmol/l tj. <190 mg/dl;
stężenie cholesterolu LDL <3,0 mmol/l tj. <115 mg/dl;
stężenie cholesterolu HDL >1,2 mmol/l tj. >45 mg/dl u kobiet i
>1,0 mmol/l tj. >40 mg/dl u mężczyzn.
Czynniki ryzyka problemów z cholesterolem:
Wiek – wysoki poziom cholesterolu bardzo często diagnozowany
jest u osób w wieku od 40 do 59 lat.
Czynniki genetyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Nadmierna masa ciała.
Niewłaściwa dieta i nawyki żywieniowe, spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych i cukru.
Brak aktywności fizycznej.
Palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.
W profilaktyce kluczowe jest więc unikanie używek, regularna aktywność fizyczna oraz zdrowa dieta.