Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce. Jej działanie polega na wspomaganiu przyswajania przez komórki glukozy, która jest nośnikiem energii, niezbędnej do normalnego funkcjonowania organizmu. U zdrowego człowieka, w warunkach fizjologicznych ten mechanizm znajduje się w stanie równowagi: trzustka stale wytwarza i dostarcza do krwi insulinę w ilości wystarczającej do przyswajania odpowiedniej porcji glukozy.
Insulinooporność (IR) to stan, w którym normalne stężenie insuliny jest niewystarczające, aby umożliwić prawidłową reakcję organizmu na ten hormon. Reakcja na insulinę jest upośledzona, co powoduje, że trzustka musi produkować większą jej ilość w celu regulacji glikemii. Insulinooporność często towarzyszy nadwadze i otyłości, zawsze występuje w cukrzycy typu 2 oraz w cukrzycy ciężarnych. Pojawia się także w cukrzycy typu 1 oraz w nadciśnieniu tętniczym.
Czynniki powodujące rozwój insulinooporności:
Objawy insulinooporności:
W dzisiejszej Środzie z Profilaktyką:
ULOTKA Hiperinsulinemia, insulinooporność
Film Hiperinsulinemia i insulinooporność